Sunday, August 31, 2014

Son turda Beşiktaş'la oynadık!


2014 Türkiye İş Bankası Süper Satranç Liginin son turu, 29 Ağustos 2014 günü saat 10:00'da başladı. Ülkemizin en güzide ve en eski spor kulüplerinden birisi olan Beşiktaş Jimnastik Kulübüne olan saygımızı hep aklımızda tutarak, zor bir maça çıkıyorduk.

Bize göre, ülkemizin futbolda ve tüm branşlarında önde gelen bu güzide kulübünün satrançta olması, Türk Satrancı adına çok büyük bir kazanımdı. O yüzden; 2006, 2007 ve 2012 yıllarında 3 kez şampiyon olmuş, çok sayıda milli oyuncu ve dünya çapında yıldızı geçmişte ve bugün kadrosunda bulunduran Kara Kartal, tahta başında ezeli rakibimiz ve gönlümüzde dost ve saygıdan fazlasını hak eden bir kulüptü bizim için, bu maça çıkarken...
Ayrıca bu yıl Beşiktaş'ın turnuvaya kötü başlamasının nedeni kesinlikle kadroları değildi. Bana göre ligin en kaliteli kadrosu Beşiktaş'taydı. Kötü koordinasyon, yanlış takım sıralaması, kötü liste seçimi "Kara Kartal"ın lige kötü başlamasına neden oldu ve tahtaya pençesini geçirmesini çok geciktirdi.

Takım kaptanları ve Beşiktaştan önce bizle 2001 yılında şampiyonluk yaşayan eski sporcumuz, kardeşimiz IM Umut Atakişi, "şampiyonluğu garantilediğimiz için kendilerine karşı zayıf bir takımla çıkarsak maça çıkmayacağı gibi" son derece çirkin, anlaşılması zor ve yakışıksız dedikoduları ortada yayıp anlamsız bir gerginliği satranç tahtasına yansıtıyordu. Bütün bu psikolojik baskı ve gerginlikle, zor bir maça çıkıyorduk. Umut'un asıl derdi, bizden sporcu almak istemesine karşı olumsuz yanıt vermemizdi. Her neyse, hakettiği yanıtı, kötü konumda beraberlik teklif edince aldı.

Tek eksiğimiz masa derecesini garantileyen GM Alexander Ipatov'u oynatmamak ve maçı kazanmaya ihtiyacımız olmamasından dolayı motive olamamaktı.

Başladık...

2.masada iki milli sporcumuz GM Dragan Solak (Beşiktaş) ve GM Emre Can karşılaşıyordu, ilk beraberlik bu masada oldu. Ardından 8.masada (genç kadın) Elvan Aşan'ımız - Cansu Söylemez'e kaybetti. Sonra 7. masada (20 yaş genç) Vladislav, GM Fedoseev ile beraberlik yapıyor, 10. masada (15 yaş kadın) Sude- Çağla Irmak Arda'yı nefis bir oyunla yeniyordu... Bu sıralarda, 4.masada kötü konumda IM Atakişinin beraberlik teklifini elimizin tersiyle red ediyorduk. Ancak Onur konumu oyun sonuna kadar iyi götürse de oyunu kazanacak teknik fark oluşmadığı için maç beraberlikle bitecekti.

Ciddi sağlık sorunlarıyla oynayan hocamız Mikhael Gureviç eşit götürdüğü maçı genç Azeri büyük usta Rauf Mamedov'a kaybediyor. Yine rakibimizin ağır silahlarından Azeri kardeşimiz ve gururumuz efsane sporcu Shakriyar Mamedyarov, birinci masada Hari'ye karşı kazanıyordu. Shak son dört günde Beşiktaş ile hiç bir maça çıkmamıştı. Hari Krishna'ya hazırlandığını iyi biliyorduk. Bu hazırlığın sonunda nefis bir oyunla galibiyeti de kazanıyordu Şhak!

Kadın masasında, Zhansaya, Türk Satrancının genç efsanesi Kübra Öztürk'ü yeniyor, 5.masada Hakan Erdoğan kazanmak zorunda olduğunu düşünerek, aşırı zorladığı maçı kaybediyordu.  Vahap Şanal da 15 yaş masasında, bana göre Beşiktaş'ın en büyük avantajı olan Cem Kaan Gökerman ile berabere kalıyordu.

Böylece, son turda güçlü ve saygın rakibimize 6-4 yeniliyorduk.

Beşiktaş Jimnastik Spor Kulübünü hem bize karşı aldıkları net galibiyet, hem de üçüncülük kupası nedeniyle canı gönülden tebrik ediyoruz! Bu lig bugün bu kalite ve marka değerine sahipse, BJK'nin bunda katkısı tartışılmaz.

Ama yine de, kaptanlarından gelip bizim şampiyonluğumuzu tebrik etmesini beklerdik. Sağlık olsun!

9. masa Cem Kaan Gökerman - IM Vahap Şanal
Cem Kaan 64.Ke8?? oynadı. Oysa 64.d5+! ve 64.Fxd5 Fa5 c7 karesindeki fili kazanıyor...



Cem Kaan Gökerman - IM Vahap Şanal

5.masa Ufuk Sezen Arat - FM Hakan Erdoğan

Hakan Erdoğan, 52... Şd6?? oynadı. Oysa, 52...Şxf6 beraberlik oluyor...

















10.masa WCM Sude Hereklioğlu - Çağıl Irmak Arda



Sude'nin güzel hamlelerinden birisi... 29. Kxf7 (eğer 29... Kxf7 30.Kd8+ sonrasında mat olur)

Sude'nin kaçırdığı hamlelerden birisi...
43.a7? (43.c4 oynarsa siyahın yapacak bir şeyi yok. en iyi hamle Kxb7 44.axb7 vezire çare yok)

Maçtan enstantaneler

Elvan Aşan, zor bir masada zor rakiplere karşı en iyisini yaptı

GM Emre Can, Süper Ligin en iyi Türk sporcularından birisi... Emre 2643 performans, 11 maçta 7,5 puan ve 18 ELO kazancıyla bizi mutlu etti. İTÜ Socar - K.N.I.'nın skoruna büyük katkı yaptı.

 GM Harikrishna Pentala! İnanılmaz Hint Efsanesi. Hari sadece mükemmel kişiliği, takım içinde liderliği, küçüklere ağabeyliği ile değil, aynı zamanda muhteşem satrancıyla da İTÜ Socar - K.N.I.'nın şampiyonluğa ulaşmasında büyük rol oynadı.

Beşiktaş'ın bençteki güçlü sporcuları maçı izliyor.

Mişa baba, tüm turnuvada hem hastaydı hem de 7 siyah 2 beyaz +5 siyahla büyük özveri gösteriyordu.

İTÜ'nün 4 ve 5 te oynayan önemli silahı Onur Kınsız, çok iyi bir lig oynadı yine...

MVP - Süper Ligin en kıymetli sporcusu GM Vladislav Artemiev'di. Vlad, 10 maçta 8 puan gibi inanılmaz bir skor ve 2723 performans gösterdi. Vlad, genel masada birinci olurken, 16 ELO kazandı.


WGM Zhansaya Abdumalik - Müthiş Kazak! 12 maçta 10,5 puan ve 13 ELO kazanımı

 Türk Satrancının efsane ismi, dişi kartal, genç şampiyonumuz WGM Kübra Öztürk, en iyi ligi olmasa da süper oynadı yine!

Beşiktaşın önemli silahlarından birisi GM Fedoseev'di...

Cansu Söylemez (BJK)



Muhteşem Dragan! Dünya Kupasından önce en önemli sınavlarından birisini verdi. Her zaman olduğu gibi istim üzerinde olan Dragan, iyi bir lig oynadı... GM Dragan Solak (BJK) 


Süper Büyük Usta GM Shakriyar Mamedyarov (BJK) - Azeri satrancının teymur ile birlikte en önemli iki isminden birisi! Hari Krishna'ya karşı mükemmel bir oyun oynadı...


No comments:

Post a Comment