Thursday, August 21, 2014

Deniz Su Aquamatch'ten can suyu! 5,5-4,5

Türkiye İş Bankası Süper Satranç Ligi'nin 4.turunda, İstanbul Teknik Üniversitesi SOCAR - K.N.I. en zor maçına çıkıyordu bize göre. Rakibimizin ne kadar güçlü olduğunu biliyor, hem çekiniyor hem de çok inanıyorduk kazanmaya! "İyi olan kazansın!" nefes kesen maçtan önce 2 spor kulübünün yöneticilerinin ortak dileğiydi.




Bazen sorarlar meraklılar: "Satrançta şansın yeri var mıdır?" Bize göre takım maçı yapıyorsanız kesin vardır. Bugün şans iyiden yanaydı. Maçın ELO olarak favorisi olan İTÜ SOCAR - K.N.I. bir süre sonra 10 masa üzerinde taşlara baktığımızda, kaybediyor görünüyordu. İlk iki maç büyük usta masalarında bitti. Takımımızın genç lideri GM Emre Can - GM Barış Esen ile berabere kalıyor, takımımızın efsane ustası GM Mikhail Gureviç, Deniz Su'nun genç yeteneği FM Selim Çıtak karşısında kötü bir maçı yine berabere bitirmeyi başarıyordu. Skor 1-1 olmuştu.

Muhteşem bir insan, muhteşem bir satranç sporcusu GM Hari Krishna, takımımızın birinci masası...

İlk kötü haber 10. masada WCM Sude Hereklioğlu'ndan geldi. Sude aslında iyi bir açılıştan sonra kötü konuma düşüyor ve kendisini rahatlıkla beraberliğe götürebilecek 29.Axg5 hamlesini kaçırıyor, ardından da maçı kaybediyordu. Deniz Su 2-1 öne geçti.



29. Axg5 skoru değiştiriyordu...


Bir yandan şampiyonluğa yarışırken, diğer yandan geleceğe yatırım yapmamız gerekiyor. Sude bugün kaybetti ama aslında çok şey kazanıyor. Sude'nin yanında IM Vahap Şanal...

Hemen ardından ikinci kötü haber kadın masamızda oynayan Elvan Aşan'dan geldi. Elvan, Denis Su'nun yetenekli sporcusu Yeşim Patel'e karşı önce taş fedası yapmış, sonra bunu kaliteye döndürmüş ama oyun sonunda tutnamamıştı. Elvan da kaybedince durum 3-1 oldu.

Hemen ardından bir nebze bizi rahatlatan bir sonuç 15 yaş masasında oynayan süper yetenekli oğlumuz IM Vahap Şanal'dan geldi. Vahap, güçlü rakibi Tuna Tuncer'i yenerek bize bir puanı getirdi. Durum 3-2 Deniz Su'nun lehine döndü. Ama diğer masalarda durum oldukça kiritik görünüyordu. Tam bu sırada müthiş güzel oynayan genç büyük ustamız GM Vladislav Artemiev, turnuvanın en güçlü sporcusu Pavel Eljanov'u nefis bir maçla dize getirip skoru 3-3'e eşitledi.

Akıl yaşta değil baştadır! GM Aleksander Ipatov ve GM Vladislav Artemiev, takımımızın iki müthiş panzeri!

Artık geride dört maç kalmıştı.

Birinci masada Hint Efsanesi GM Hari Krishna - takımımızın eski sporcularından GM Ernesto Inarkiev ile eşit bir maç götürürken, 5.masada Onur Kınsız rakibi FM Ata Seçer'den yarım puan almaya çalıştığı çok zor bir konumu oynuyordu.

Diğer iki masada durum çok kötüydü. GM Aleksander Ipatov genç masada güçlü rakibi IM Burak Fırat'a kayıp bir durumda oynuyor, genç kız masamızda ise yine Kazak sporcu Zhansaya Abdumalik rakibi Irina Bulmaga'ya karşı daha kötü bir durumu düşünüyordu.

Mucize oldu!

Önce Ipatov, Burak'ı bir şekilde hataya zorlayıp maçı kazandı. Bu durum 1. ve 5. masadaki maçların beraberlik olmasını çabuklaştırdı. Artık Deniz Su Aquamatch mağlubiyeti kabul ediyordu bir anlamda.

Bu adam, Onur Kınsız, müthiş bir İTÜ'lü.... Onur bugünkü turun kahramanlarındandı...

Süper Star Zhansaya Abdumalik, beklentilerimizi boşa çıkarmadı, kötü durumda beraberlik yapmayı becerdi.

Yöneticilerimiz bayram yaparken zirveye doğru bir adım daha yaklaştığımızı hissediyorduk...








Ama ne maçtı! Aynı turda Beşiktaş, bizim 2.turda yendiğimiz Manisa'ya yenilince bir anlamda iki güçlü rakibi de arkada bırakıyorduk...

Süper Lig Sayfası

No comments:

Post a Comment